2017.11.18.-án rendezte meg a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség

a Mesterek vacsoráját. Ezen alkalomból adták át egyesületünk tagjainak a következő kitüntetéseket: 

- Bobák József Schnitta díjas éttermi mester részére: Szövetségi zsűriplaketett

   - Magyari Imre és Korenika Attila részére: Schnitta Sámuel Életmű díjakat.   

                             Gratulálunk a kitüntettek részére!

                                  A vacsora képeit itt megnézhetik: 

 

 

A Schnitta Sámuel MÉK Egyesület szervezésében, az NSZFH és MKIK, valamint a MNGSZ támogatásával, elkezdődött a pincér szakoktatók országos továbbképzése.
6 helyszínen tartanak előadást egyesületünk szakemberei./Budapest, Szolnok,Veszprém, Nyíregyháza,Kaposvár,Sopron/.
Az első helyszínen résztvevő kollégák Budapestről, Pest, Nográd, Bács-Kiskun megyéből érkeztek.
A budapesti előadás tematikája és előadói:
- Schnitta Sámuel MÉK Egyesület műkődése, munkássága, Étrendek összeállítása,díszterítés/Török István János/, 
- Felszolgálás munkafolyamata/ Vantal Gábor/
- Vendég előtt végzett műveletek/ Voleszák Zoltán/
- Borok értékesítése,felszolgálása/Barabás Zoltán/
-Új Schnitta könyv bemutatása, Schnitta weboldal szerepe az oktatásban/Korenika Attila/
-Schnitta oktató film bemutatása/ Magyari Imre/.
Köszönjük a megtisztelő figyelmet a szakoktató kollégák részéről, valamint a támogatóinknak a felajánlásokat, és az iskola valamennyi munkatárásnak ,akik hozzájárultak a mai nap remek lebonyolításában.

A továbbképézésről készült képeket itt tekinthetik meg:

http://schnittaegyesulet.hu/galaria/category/13-orszagos-pincer-szakoktatok-tovabbkepzesenek-i-allomasa-budapest
Korenika Attila
titkár
2017.11.07.

Schnitta Sámuel Emléktábla avatás a Margitszigeten 2017.október 25.

schnittatablaavatas 20171025 0005

A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület szervezésében, a Magyar Nemzeti Gasztonómiai Szövetség, és a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum támogatásával avatta fel Schnitta Sámuel Éttermi szakember, szakkönyvíró, egyesületünk névadójának emléktábláját.

Nagy tekintélyű hazai és nemzetközi éttermi szakember volt. Tanulmányai után Európa nagyvárosaiban csiszolta tudását. Hazatérve a Dunapalota, majd a II. világháború után 1948–1958-ig a Margitszigeti Nagyszálló éttermi munkáját irányította. Az 1958-as Brüsszeli Világkiállítás magyar éttermét vezette. Az éttermi munkában nemzetközi iskolát teremtett. Szakiskolai tanár volt, 30 különféle szakirányú tankönyvpótló-jegyzetet írt. 1962–65-ben jelent meg a Felszolgálói ismeretek című szakkönyve (amit a szakmában egyszerűen csak Schnitta-ként ismernek, amelyet a Pincérek „Bibliájaként” is emlegetnek), amelyen több generáció tanulói nőttek fel. Étlapszerkesztés szakkönyve szintén jelentős.

Az esemény a Grand Hotel Budapest Margitszigeti Szálloda Széchenyi éttermében zajlott, ahol a bejárat mellett találhatják meg az emléktáblát.

Köszöntőt mondott Török István János egyesületünk elnöke, az eseményt méltatták Kiss Imre a MKVM igazgatója és Krivács Andrács MNGSZ elnöke.

schnittatablaavatas 20171025 0051

Számos hazai szakember, volt tanítvány, az egyesület tagjai tisztelték meg az avatóünnepséget, és emlékeztek meg méltó módon Schnitta Sámuelről.

schnittatablaavatas 20171025 0073

schnittatablaavatas 20171025 0008

  1. Schnitta emlék év lesz, amikor a Vendéglátóipari és Kereskedelmi Múzeum segítségével egy időszaki kiállítás fogja bemutatni Schnitta Sámuel munkásságát.

Köszönjük a lehetőséget a szálloda igazgatójának Mácsai Péter Úrnak, és az avatás utáni fogadás lebonyolításáért Szabó Szilárd vendéglátó igazgató Úrnak, akit egyben egyesületünk tagjává avattunk.

További képekért kattinson a galériára:http://schnittaegyesulet.hu/galaria/category/12-schnitta-emlektabla-avatas-2017-oktober-25

 

„ A tudást csak az őrzi, aki továbbadja”

Schnitta Sámuel

/1893-1968/

Korenika Attila

Schnitta Sámuel MÉK Egyesület titkára

A Schnitta Sámuel MÉK Egyesület,

a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal és a Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara támogatásával,

szakmai továbbképzést índít a pincér szakoktatók részére a következő időpontokban és helyszíneken.

A pontos programot, az előadások tematikáját,

és a továbbképzés menetét a Szakképzési centrumok továbbítják Önök felé.

Várjuk Önöket nagy tisztelettel és szeretettel!

" A tudást csak az őrzi, aki továbbadja"

/ Schnitta Sámuel/

 

 2017. november 07.

1. Budapest (Budapest, Nógrád, Pest.)

 Helyszín:

Budapesti Vendéglátóipari és Humán SZC Dobos C. József Szakképző Iskolája

   

 2017.

november 14.

2. Nyíregyháza (Békés,Borsod, Hajdú, Szabolcs.)

 Helyszín:

Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi  Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

 

           

 2017. november 21.

3. Szolnok (Bács, Csongrád, Heves, Jász.)

 Helyszín:

Szolnoki Szolgáltatási és Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Szakképző Iskolája,

   

 2017. november 28.

4.Kaposvár (Baranya, Somogy, Tolna.)

 Helyszín:

Kaposvári SZC Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátó ipari Szakgimnáziuma és Szakgimnáziuma,

 

 2017. november 21.

5. Veszprém (Fejér, Komárom, Veszprém)

 Helyszín:

Veszprémi SZC „SÉF” Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

 

 2017. november 28.

6. Sopron (Győr, Zala, Vas.)

 Helyszín:

Soproni SZC Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskolája és Kollégiuma